Nevrit, nevralji, kronik romatizmel hastalıklar, kırık-çıkık sekelleri, kadın hastalıkları, lumbago, diabet, şişmanlıkve böbrek hastalıklarına iyi gelmektedir.
Gündoğdu Mahallesi, Sakarıılıca Kaplıcaları Termal Turizm Merkezi, Mihalgazi Sk
Odunpazarı / Eskişehir
Park,Mesire Yeri
Sakarıılıca kaplıcaları , Eskişehir il merkezinin kuzeyinde, yaklaşık 30 km uzaklıkta Bozdağlar içerisindeki kaplıca merkezidir. Mihalgazi(eski adıyla Gümele) sınırları içerisindedir.
Eskişehir’deki tanınmış ılıca ve kaplıcaların başında gelmektedir. Etrafı ormanlık dağlarla çevrili olan dere yatağındaki kaplıca, belirli dönemlerde su baskınlarına maruz kalmış ve birkaç kez yeniden inşa edilmiştir.
Kaplıcanın kaynağı il merkezinin 32 km kuzeyindeki Sakarya vadisinde bir sel yatağından beslenmektedir. Sıcaklığı 43-48 ˚C arasında değişen ve debisi 3 lt /sn olan kaplıca suyu, yörede bulunan hamamlara tümüyle örtülü bir kaptaj kuyusundan üstü kapalı bir kanalla gelmektedir. Suyun analizi yapılmıştır. Akan suyun sıcaklığı yaklaşık 48 ˚C’dir. Nevrit, nevralji, kronik romatizmel hastalıklar, kırık-çıkık sekelleri, kadın hastalıkları, lumbago, diabet, şişmanlıkve böbrek hastalıklarına iyi gelmektedir. Aynı yörede 25,5 ˚C sıcaklıkta ve maden suyuniteliğinde bir su daha kaynamaktadır. Ancak bu su yeterince değerlendirilememektedir. İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine ait termal bir otelin yanı sıra Sakarıılıca Belediyesine ait değişik konaklama imkanları da bulunmaktadır.
Sakarıılıca Mevkii, 17.10.1993 tarih ve 21731 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm Merkezi ilan edilmiş ve 16.12.2006 tarih ve 26378 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 04.12.2006 tarih ve 11354 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Termal Turizm Merkezi sınırları genişletilmiştir.
Kaplıcanın iyi geldiği başlıca hastalıklardan bazıları şunlardır.
Yorgunluklarla ilgili hastalıklarda banyo uygulanması şeklinde değerlendirilmektedir.
Kaplıca alanının Eskişehir’e çok yakın mesafede olmasına rağmen rakımı nedeniyle Eskişehir’in genel iklim özelliğini taşımadığı görülmektedir. Bu, kaplıcanın Sakarya Nehri’ne olan yakınlığına bağlanmaktadır. Beldede kışlar ılıman, yazlar ise sıcak geçmektedir. Ortalama sıcaklık yazın 35 °C olup bağıl nem % 40 civarındadır. Kar yağışı ise nadiren görülmektedir.
Eskişehir ‘in kuzeyinde, Sakarya vadisinde Sakarılıca Köyü sınırları içirisinde bulununan kaplıcamız dere yatağı yamaçlarına serpilmiştir. Sakarıılıca Kaplıcaları orman içerisinde bulunması nedeniyle mesire yeri olarak iyi bir orman için dinlenme yeridir.
Bursa-Eskişehir yolu üzerinde, Anadolu Üniversitesi İki Eylül Kampusü (Sivil Havacılık Bölümü’nün bulunduğu kampus) yolundan gidilen ve dağların arasında bir vadiye sıkışmış bu yer, kaplıcaların sıcak sularına ihtiyaç duyanların, mangal sever piknikçilerin, çam ağaçları arasında yürümek isteyenlerin gitmesi gereken bir yer. Burada kalmak için oda kiralayabilir veya mevcut az sayıda otelde kalabilirsiniz. Fiyatlar oldukça uygundur.
Sakar Ilıcaları’na gitmek için aracınızla Eskişehir’den 50-60 km mesafe gitmeniz gerekecek.
Buraya giderken yolda sık sık durabilirsiniz çünkü oldukça güzel dere kenarları, dağ manzaraları var. Sakar Ilıcaları’na giden yolun yazın ayrı, kışın apayrı bir güzelliği var.
Sakarıılıca Termal Turizm Merkezi alanında ,termal tesisler olarak umuma açık 2 adet kaplıca hamamı (Kadın-Erkek).1 adet kaplıca oteli,12 adet aile banyosu,özel havuzları ile kaplıca yılın bütün aylarında açık olup uygun şartları taşıyan kaplıca elverişli bir sağlık merkezidir.
Çam ormanlarıyla kaplı iki dağ arasındaki vadiye yayılmış kaplıca çaybahçesi,kafeterya,restaurant,manav,market,kasap,tuhafiye-manifatura,fırın, turistik eşya reyonu ve piknik yerleri ile her türlü ihtiyaca cevap verebilecek kapasitedir.Kaplıcanın meşe odunuyla çalışan fırınında meşhur ılıca ekmeği,güveç,lahmacun ve pidesiyle hizmet vermektedir.
Şehrin kargaşasından sıkılanlar için güzel bir dinlenme ve rahatlama yeri olabileceğini düşünüyoruz. İçinde bulunduğunuz dağ havası ve özel kaplıcası bile buna değecektir. Kaldı ki bunun yanı sıra mesire yeri olarak kullanabileceğiniz doğa harikası bu yerde piknik yapabilir, meşe odunuyla çalışan kaplıca fırınında pişen meşhur kaplıca ekmeğinin ve güveçin tadına bakabilirsiniz.